Μοριακό Τεστ COVID-19

Πως γίνεται;

Το μοριακό τεστ γίνεται με τη λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος (διάρκεια μερικών δευτερολέπτων) και τη χρήση μοριακών τεχνικών ανίχνευσης του ιού. Για τη διάγνωση του ιού SARS-CoV-2 χρησιμοποιείτε realtime PCR η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεδομένης της άριστης ευαισθησίας και ειδικότητας που παρουσιάζει σε δείγματα ανώτατου ή κατώτατου αναπνευστικού.
Οι μοριακές εξετάσεις μας δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τη χρονική στιγμή της διενέργειας της εξέτασης αλλά δεν μπορούν να μας δείξουν αν κάποιος νόσησε στο παρελθόν.

Διαδικασία εξέτασης για μοριακή διάγνωση Κορωνοϊού στο IASYS

Πριν την δειγματοληψία ο ασθενής συμπληρώνει την ειδική φόρμα με τα προσωπικά στοιχεία του και δίνει τη συγκατάθεσή του για επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων. Η δειγματοληψία γίνετε με τη λήψη βιολογικού υλικού με έναν ειδικό στυλεό, για την ανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να προκαλέσει μία μικρή ενόχληση.
Έπειτα το δείγμα μεταφέρεται στο ειδικά εξοπλισμένο εργαστήριο για την απομόνωση και την ανίχνευση γενετικού υλικού του ιού. Όλα τα αντιδραστήρια είναι πιστοποιημένα CE-marking για διαγνωστικούς σκοπούς.
Στη περίπτωση θετικού δείγματος, είναι αναγκαία η ενημέρωση του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) . Αμέσως μετά οι αρχές αναλαμβάνουν το χειρισμό του περιστατικού. Μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές ανά περίπτωση μπορεί να είναι η επικοινωνία με τον ασθενή, ιχνηλάτηση επαφών, προληπτικά τεστ των στενών επαφών κ.α.

Πληροφορίες και κόστος για το Μοριακό Τεστ COVID-19 από το IASYS

Το IASYS διεξάγει μοριακό τεστ κορωνοϊού (COVID-19) σε συνεργασία με διαπιστευμένο εργαστήριο. Επίσης παρέχουμε την υπηρεσία κατ’ οίκον δειγματοληψίας με όλα τα απαραίτητα ειδικά προστατευτικά μέσα για τη φροντίδα του ασθενούς. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε διάστημα 30 λέπτων ή εντός λίγων ωρών ανάλογα με τον φόρτο εργασίας του εργαστηρίου. Το αποτέλεσμα φέρει υπογραφές Ιατρού Βιοπαθολόγου ή Μοριακού Βιολόγου, οι οποίοι διασφαλίζουν την ποιότητα των αναλύσεων και την εγκυρότητα των απαντήσεων.

Τα αποτελέσματα στέλνονται μέσω email.

Σε περίπτωση που έχετε ανάγκη το τεστ COVID-19 για ταξίδι στο εξωτερικό, το αποτέλεσμα του τεστ εκδίδεται στα Αγγλικά, περιλαμβάνοντας αριθμό διαβατηρίου, ταυτότητας και ότι άλλο απαιτείται σύμφωνα με τις οδηγίες της χώρας προορισμού. 

Το κόστος της εξέτασης για το κλασσικό μοριακό έλεγχο ανέρχεται στα 40€.

Για την κατ’ οίκον δειγματοληψία η επιπλέον χρέωση είναι 10€.

To IASYS διεξάγει ομαδικές δειγματοληψίες και τεστ COVID-19 για εταιρίες, συλλόγους και παραγωγές. Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να δημιουργήσουμε ειδική προσφορά σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Μοριακή εξέταση ταυτόχρονης ανίχνευσης COVID-19, του ιού γρίπης Α και Β και του RSV

Ο COVID-19, ο ιός της γρίπης και ο ιός RSV μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις με πολύ παρόμοια συμπτώματα, έτσι η κλινική διαφοροποίησή τους είναι πολύ δύσκολη.

Ο SARSCoV-2 έχει διάφορες κλινικές εκβάσεις, όπως συμπτωματική λοίμωξη, ήπια λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, βαριά λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια, ίσως και θάνατο.

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ιογενής λοίμωξη του αναπνευτικού. Η μετάδοση της γρίπης γίνεται κυρίως μέσω αερολυμένων σταγονιδίων (βήχα, φτάρνισμα) και επιδεινώνεται  συνήθως τους χειμερινούς μήνες.Τα συμπτώματα συνήθως είναι πυρετός, πονοκέφαλος, βήχας και συμφόρηση των παραρρίνιων κόλπων. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι ή διάρροιες, πιο πολύ σε παιδιά, αλλά με μικρότερη συχνότητα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά εντός δύο ημερών. Μπορεί να εμφανιστεί πνευμονία ως επιπλοκή, προκαλώντας αυξημένη νοσηρότητα ακόμη και θνησιμότητα σε παιδιά, μεγάλης ηλικίας ανθρώπους και ανοσοκατεσταλμένους. Οι ιοί της γρίπης ανήκουν στους τύπους Α – Β – C, από τους οποίους οι δύο πρώτοι είναι πιο επικίνδυνοι. Η γρίπη Α είναι ο πιο συχνός τύπος ιού γρίπης στους ανθρώπους και είναι γενικά υπεύθυνη για τις επιδημίες της εποχικής γρίπης και δυνητικά για πανδημίες. Οι ιοί γρίπης Α μπορούν επίσης να μολύνουν ζώα. Οι λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης τύπου Β περιορίζονται στον άνθρωπο και αποτελούν λιγότερο συχνά αιτία επιδημιών. Οι ιοί της γρίπης Α ταξινομούνται σε υποτύπους με βάση δύο επιφανειακές πρωτεΐνες, την αιμοσυγκολλητίνη (H) και τη νευραμινιδάση (N). Η εποχική γρίπη συνήθως προκαλείται από τους H1 – H2 – H3 – N1 και N2 της γρίπης Α.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, μέλος της οικογένειας των Pneumoviridae, αποτελείται από δύο υποομάδες Α και Β, είναι επίσης μια μεταδοτικής νόσος που επηρεάζει κυρίως βρέφη, ηλικιωμένους και όσους είναι ανοσοκατεσταλμένους. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στο αναπνευστικό, όπως κρυολογήματα και λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού όπως βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Μέχρι τα δύο έτη, τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη μολυνθεί από RSV και επειδή η ανοσία είναι ασθενής, τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να υποστούν ξανά λοίμωξη. Ο RSV παραμένει η κύρια αιτία νοσηλειών σε βρέφη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται τέσσερις έως έξι ημέρες μετά τη λοίμωξη και διαρκούν περίπου μία έως δύο εβδομάδες σε βρέφη. Στους ενήλικες, η λοίμωξη διαρκεί περίπου 5 ημέρες και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως το κρυολόγημα, με ρινόρροια, κούραση, κεφαλαλγία και πυρετό. Η εποχικότητα του RSV συνήθως μοιάζει με της γρίπης, καθώς οι λοιμώξεις αρχίζουν να αυξάνονται κατά το φθινόπωρο και διαρκούν μέχρι την άνοιξη.

Η χρήση προσδιορισμών που παρέχουν γρήγορα αποτελέσματα για τον εντοπισμό αυτών των ιοών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τον αποτελεσματικό έλεγχο, την κατάλληλη θεραπεία και την πρόληψη των εκτεταμένων εξάρσεων.

Η διαδικασία είναι εύκολη και ανώδυνη, με μία λήψη μόνο ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, ανιχνεύεται η πιθανή ύπαρξη τριών ιών ξεχωριστά: SARSCoV-2, γρίπη και RSV.

Η εξέταση παρέχεται στην τιμή των 100€ και γίνεται στο διαγνωστικό κέντρο του IASYS.

RAPID Antigentest.

Με τo ταχύ τεστ αντιγόνου, RAPID Antigentest, συλλέγουμε φαρυγγικό ή ρινικό δείγμα από τον ασθενή. Τα αποτελέσματα της Ταχείας Εξέτασης Αντιγόνου,  RAPID Antigentest, είναι διαθέσιμα εντός 15 λεπτών.

To συνολικό κόστος της εξέτασης ανέρχεται στα 10€.

Για την κατ’οίκον δειγματοληψία η επιπλέον χρέωση είναι 10€.

Τεστ ειδικών αντισωμάτων κορωνοϊού από το IASYS

Υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης αντισωμάτων ενάντια του ιού για τους ασθενείς που μπορεί να έχουν ήδη νοσήσει. Αυτό γίνεται με ορολογική μέθοδο η οποία απαιτεί μια απλή αιμοληψία.
Στο IASYS ανιχνεύονται τα IgG, και IgM αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι του νέου κορωνoϊού (SARSCoV-2)
Τα IgM αντισώματα παράγονται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για έναν με δύο μήνες το πολύ.
Τα IgG εμφανίζονται στο αίμα λίγο αργότερα από τα IgM και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα, μήνες ή χρόνια, το οποίο δε γνωρίζουμε ακόμα για τον νέο κορωνοϊό.
Η διάρκεια της εξέτασης απαιτεί μόνο 2-3 λεπτά.
Τα αποτελέσματα των ορολογικών test απαιτούν μόνο 20 λεπτά.

Τα αποτελέσματα στέλνονται μέσω email.

Το διαγνωστικό κέντρο IASYS διενεργεί και τα τρια test.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι ανωτέρω δειγματοληψίες  πραγματοποιούνται μόνο στην Αθήνα από το εξειδικευμένο προσωπικό μας σε συνδυασμό με την απαραίτητη κλινική αξιολόγηση.

Ειδικά μέτρα προστασίας από το IASYS

Πρωτόκολλο εργαστηρίου:

Η δειγματοληψία γίνεται πάντα με κλείσιμο ραντεβού με χρονική απόσταση τουλάχιστον 30 λεπτά . Πριν εισέλθει ο ασθενής στο εργαστήριο για δειγματοληψία για το μοριακό τεστ κορωνοϊού SARs– COV-2  πρέπει υποχρεωτικά να φοράει χειρουργική μάσκα και να καθαρίζει τα χέρια του με αντισηπτικό κατά την είσοδο. Ο δειγματολήπτης φοράει γάντια και προστατευτικό ρουχισμό μίας χρήσης τα οποία πετάγονται μετά το πέρας της δειγματοληψίας. Η δειγματοληψία γίνεται πάντα στον ειδικό χώρο με την πόρτα κλειστή. Η πληρωμή συνίσταται να γίνεται με POS ή τραπεζική κατάθεση. Μετά την αναχώρηση του ασθενή με υποψία SARs– COV-2 πρέπει να απολυμαίνονται με αντισηπτικό όλες οι επιφάνειες στο χώρο δειγματοληψίας, το POS, τα χερούλια της πόρτας, τα κουμπιά της πόρτας εισόδου και του ασανσέρ (3ος και ισόγειο).
Σε τακτά χρονικά διαστήματα καθαρίζονται οι καρέκλες, οι επιφάνειες τις γραμματείας και οι χώροι αναμονής.
Κάθε μέρα τα δάπεδα καθαρίζονται με χλωρίνη και οι επιφάνειες εργασίας με αντισηπτικό.
Επίσης πραγματοποιείται γενική απολύμανση του εργαστηρίου.
Η εργαστηριακή ποδιά αλλάζεται και να πλένεται επίσης τακτικά.

Όλο το προσωπικό του IASYS, υπόκειται σε τεστ COVID-19 SARs– COV-2 πολύ τακτικά. Αν κάποιος από το προσωπικό εμφανίσει συμπτώματα SARs– COV-2 πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να του γίνει δειγματοληψία κατ΄οίκον. Στις κατ’οικον δειγματοληψίες το προσωπικό εισέρχεται στο χώρο του ασθενούς με μάσκα, γάντια και προστατευτικό ρουχισμό μίας χρήσης. Πριν την είσοδο και μετά την έξοδο γίνεται καθαρισμός χεριών με αντισηπτικό. Μετά την αποχώρηση ο προστατευτικός εξοπλισμός μίας χρήσης πετάγονται.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλεφωνικό μας κέντρο 210 7220080.

Close Menu