ΕΞEΤΑΣΗ STRESS ECHΟ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚO ΤΜHΜΑ ΤΟΥ IASYS

Στο καρδιολογικό ιατρείο του IASYS γίνεται προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης των καρδιολογικών νοσημάτων, με την καλύτερη εξυπηρέτηση, χωρίς ταλαιπωρία και με εγγυημένα αποτελέσματα.

Οι άριστα εκπαιδευμένοι καρδιολόγοι μας μέσα από την καρδιολογική εξέταση, μπορούν να συνταγογραφήσουν και να προχωρήσουν απευθείας στις εξετάσεις που ενδεχομένως χρειάζεστε.

Εξετάσεις όπως καρδιογράφημα, Triplex καρδιάςHolter πιέσεως – ρυθμού 24 – 48 ώρου, Test κοπώσεως, stress echo μπορούν να γίνουν αμέσως με αξιοπιστία και οικονομικά ακόμη και για ανασφάλιστους.

Στόχος μας είναι η έγκυρη διάγνωση, η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας και η υπεύθυνη παρακολούθηση όπου χρειάζεται.

Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων ΕΟΠΥΥ  καθώς και η έκδοση πιστοποιητικών υγείας.

Stress Echo

Η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης της ισχαιμίας του μυοκαρδίου.

Τι σημαίνει ισχαιμία του μυοκαρδίου;

Η αιμάτωση της καρδιάς γίνεται από τρεις αρτηρίες. Όταν τα αγγεία αυτά επηρεάζονται από αθηροσκλήρυνση και αποφράσσεται μέρος του αυλού τους  μεγαλύτερο του 50% τότε μιλούμε για στεφανιαία νόσο. Η στένωση ενός αγγείου καθίσταται σημαντική όταν είναι παραπάνω από 70-80% του αυλού  γιατί τότε ελαττώνεται η αρδευόμενη ποσότητα αίματος σε ένα συγκεκριμένο τοίχωμα της καρδιάς, άρα και το παρεχόμενο οξυγόνο και η αναγκαία ενέργεια. Συνεπώς το συγκεκριμένο τοίχωμα δυσλειτουργεί, δηλαδή αδυνατεί να συσταλεί κανονικά μαζί με τα υπόλοιπα τοιχώματα για την εξώθηση του αίματος. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ισχαιμία του μυοκαρδίου και εκδηλώνεται με πόνο πίσω από το στέρνο ή δυσφορία-δύσπνοια,  η λεγόμενη στηθάγχη προσπαθείας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει και “σιωπηλή” ισχαιμία μυοκαρδίου δηλαδή χωρίς στηθάγχη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που στο 25% των περιπτώσεων της στεφανιαίας νόσου η πρώτη εκδήλωση είναι ο αιφνίδιος θάνατος.
Stress echo, τι είναι;
Η απεικόνιση της καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας γίνεται με την χρήση υπερήχων, τρίπλεξ καρδιάς. Η μέθοδος αυτή  άλλαξε την φυσιογνωμία της ειδικότητας κάνοντάς την πιο ρεαλιστική και «αποδεικτική», μελετώντας την ανατομία και την λειτουργικότητα της καρδιάς σε πραγματικό χρόνο. Η δυναμική ηχωκαρδιογραφία, stress echo είναι η απεικόνιση της καρδιάς σε ιδιαίτερες συνθήκες φόρτισης και stress, στις οποίες η καρδιακή συχνότητα, η αρτηριακή πίεση και κατά επέκταση το καρδιακό έργο απαιτεί περισσότερο οξυγόνο. Αυτό επιδιώκεται τεχνητά, συνήθως με ειδικά φάρμακα ή με κόπωση σε ποδήλατο, ερευνώντας την έκλυση ισχαιμίας. Σημειώνεται ότι το stress echo  είναι δοκιμασία που δεν απεικονίζει τα στεφανιαία αγγεία αλλά μας δείχνει τις ανάγκες της καρδιάς. Άρα, μόνο σε περίπτωση θετικού τεστ για ισχαιμία του μυοκαρδίου επιβάλλεται η διευκρίνιση της ανατομίας των στεφανιαίων αγγείων με την διενέργεια στεφανιογραφίας.
Για ποιους ενδείκνυται;
Ασθενείς με ιστορικό στεφανιαίας νόσου και μπαλονάκι ή bypass, στα πλαίσια check up είτε γιατί εμφάνισαν μη τυπικά συμπτώματα ή υγιείς άνθρωποι οι οποίοι εμφάνισαν συμπτώματα. Ο καρδιολόγος του ασθενούς συστήνει το stress echo, και τον αποστέλλει σε ειδικό Ηχωκαρδιογραφικό Εργαστήριο και προσδιορίζει το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει το stress echo. Σε περίπτωση τυπικής στηθάγχης, οι ασθενείς με υψηλή πιθανότητα για στεφανιαία νόσο δεν πρέπει να υποβάλονται σε stress echo αλλά σε στεφανιογραφία. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες ένα αρνητικό stress echo έχει σημαντική προγνωστική αξία, αφού προβλέπει αυξημένη επιβίωση χωρίς εμφράγματα, ανεξαρτήτου ιστορικού στεφανιαίας νόσου.

Πώς γίνεται;

Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός και έχοντας λάβει τα φάρμακά του βάσει οδηγιών από τον καρδιολόγο του. Μέσω ενός φλεβοκαθετήρα του χορηγείται δοβουταμίνη που κάνει την καρδιά να «τρέχει» και ενώ ο ασθενής είναι ξαπλωμένος ο ειδικός ηχωκαρδιολόγος μελετά την λειτουργία της καρδιάς. Η διάρκεια είναι συνολικά περίπου 30 λεπτά, ενώ μετά το stress echo o ασθενής παραμένει για παρακολούθηση στο χώρο αναμονής για άλλα 30 λεπτά και στη συνέχεια μπορεί να συνεχίσει την εργασία του κανονικά.  Στο stress echo η διάγνωση της ισχαιμίας είναι εύκολη, γρήγορη, αναίμακτη, χωρίς ακτινοβολία και με μεγάλη αξιοπιστία, σε σύγκριση με το κλασσικό τεστ κόπωσης.  Προϋπόθεση για εύστοχες διαγνώσεις αποτελούν η εμπειρία του ειδικού ηχωκαρδιολόγου και η αρτιότητα του ηχωκαρδιογραφικού εργαστηρίου (εξοπλισμός, νοσηλεύτρια, γραμματεία).

Στο IASYS Αθηνών έχουμε δημιουργήσει  εργαστήριο διενέργειας stress echo. Το Ηχωκαρδιογραφικό Εργαστήριο του IASYS διαθέτει κορυφαίο εξοπλισμό αιχμής και άρτια οργάνωση.

Για άμεση εξυπηρέτηση καλέστε μας στο 210-72 200 80 και κλείστε το δικό σας ραντεβού.

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu